Bakkerij Olde Keizer logo

Krentenwegge

Een krentenwegge is een super lekker Twents feestbrood dat wel langer dan een meter kan zijn (voor het Amsterdam UMC hebben we 120 keer 1,5 meter aan krentenwegge mogen leveren). Het is niet alleen langer en breder dan een gewoon krentenbrood, maar ook rijker gevuld met krenten, rozijnen en speciale kruiden en specerijen die de typische smaak naar voren laten komen, waardoor de smaak voller en smeuïger wordt. Bij Bakkerij Olde Keizer te Oldenzaal kunt u deze bestellen ook als relatiegeschenk!

krentenwegge in Oldenzaal

Krentenwegge, wanneer is deze goed?

Een goede krentenwegge ziet zwart van de krenten of heeft meer krenten dan deeg. In Twente wordt veel krentenbrood gegeten, met name bij de koffie. Ze worden vaak cadeau gedaan door familieleden of collega’s en daarnaast zien we ook steeds vaker dat ze als relatiegeschenk worden gegeven.

De geschiedenis van de krentenwegge

Tot in het begin van de twintigste eeuw was gebak nauwelijks bekend op het Oost-Nederlandse platteland. Een slagroomtaart kon alleen bij een bakker in de stad besteld worden. Als er iets te vieren viel, dan bakt(e) de lokale bakker een krentenwegge. Nog steeds is dit een bijzonder brood dat aan een verjaardag, jubileum of geboorte een extra feestelijk tintje geeft. Daarnaast ook veel gebruikt als relatiegeschenk of eindejaarsgeschenk. Vraag bij ons naar de mogelijkheden!

krentenwegge

In Twente is het aanbieden van een krentenwegge een oeroude traditie, zeker bij de eerstgeborene. Dit aanbieden gaf blijk van een hechte gemeenschap. Van oudsher is deze bedoeld als geboortegebak.

Kraamschudden
In de tijd dat er nog geen kraamzorg was, namen de buurvrouwen deze taak op zich. Ongeveer twee weken na de geboorte van het kind gingen de “noabervrouwen” op kraamvisite en boden ze de kraamvrouw een krentenwegge aan. Zo kon de kraamvrouw ook meteen trakteren. Tijdens dit kraambezoek werd het pasgeboren kindje min of meer officieel in de buurt opgenomen. Dit gebruik wordt kraamschudden genoemd. Een praktische reden waarom het eten van krentenwegge goed is na de bevalling: in krenten en rozijnen zit ijzer wat goed is voor moeders die borstvoeding geven. Moedermelk bevat weinig ijzer en op deze manier wordt het ijzergehalte op pijl gehouden.

Krentenwegge, het geheim

Het geheim? Dat schuilt in het bakproces. Een wegge wordt gebakken in een oven waarvan de temperatuur al dalende is. Wij noemen dat in de bakkerij “bakken bij een afliggende of aflopende oven”. Een krentenwegge wordt in een grote rechthoekige bak gebakken, zonder deksel. Het bakproces neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Wie in het oosten iets te vieren heeft, doet dat met een krentenwegge. Een origineel streekproduct cadeau geven met uw logo erop? Bij ons kan het!

krentenwegge

Leuk voor een verjaardag, relatiegeschenk, geboorte of bij het behalen van een diploma of een rijbewijs.
Informeer naar de vele mogelijkheden, bel of kom even langs in de winkel. Bekijk hier onze contactgegevens en neem gerust contact met ons op. Bekijk ook eens onze geboorte petit fours, super origineel als traktatie!

Is de winkel te ver voor u of woont u niet in de buurt? Wij kunnen naar ieder willekeurig adres opsturen in een mooi stevige wegge-verpakking. Bekijk hiervoor onze webshop of neem contact op met ons.

Onze krentenwegge is door het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen Bekroond met Goud! Hiermee voldoet het product aan strenge kwaliteitseisen onderscheidt het zicht van andere producten. En hier zijn we natuurlijk super, super trots op!

Krentenwegge Bekroond met Goud